Tomatin Distillery

Skulle du rejse en halv times tid i sydlig retning fra Inverness i det skotske højland vil du finde landsbyen Tomatin. Den er med sine godt 200 indbyggere – og prægtige naturomgivelser – en popular destination for fansanjægere. Floden Findhorn har sit udspring ved godset Coignafearn og flyder direkte igennem den lille landsby. Og følger du menneskestrømmen tidligt på morgenen, ja så finder du et af Skotlands højst placerede destillerier.

Det er her, i de høje fabrikshaller af træ og beton at de fleste beboere arbejder til dagligt. Med sine omkring hundrede år er destilleriet forholdsvist ungt. Men spørger du de lokale vil du hurtigt finde ud af at byen og destilleriet er uadskillelige.

“Det hævdes at Cù Bòcan er en spøgelseshund…”

De grå fabriksbygninger ser da ikke ud af meget, men de gemmer på en ydmyg hemmelighed: Tomatin har nemlig i de seneste år høstet anerkendelser og priser fra whiskyentusiaster verden over. Det er der en central årsag til: Stedets høje beliggenhed (ca. 300 meter over havets overflade) garanterer nogenlunde éns forhold året rundt. Dette gør det lettere at fastsætte en standard og forudsige udtrykket af whiskyen efter lagringsprocessen er overstået. Tilsæt årtiers erfaring indenfor whisky og så har vejrguderne ikke meget at skulle have sagt. Typisk for Scotch Whisky er, at vandet bliver leveret fra lokale vandkilder og byggen er selvfølgelig også skotsk.

En uge årligt produceres en mildt røget whisky, makedsført under de mundrette skotsk-gæliske navn Cù Bòcan. Det betyder sort hund, og navnet kommer fra en lokal myte om bæstet, der siges at have huseret i Tomatin i hundredvis af år. Det hævdes at Cù Bòcan er en spøgelseshund der forfulgte en fabriksarbejder en sen aften. Røgsøjler rejste sig fra snuden mens den mystiske skikkelse viste tænder. Og imod al logik følte arbejderen sig fristet til at røre ved dens tykke pels. Den forsvandt herefter i en sky af tyk, blå røg der svævede i retning over marsken, hvor tørven gror.

Det er vanskeligt at fastslå om denne vandrehistorie er lokal overtro eller bare en pikant vinkel til brug for markesføringing af røget whisky. Myten om Cù Bòcan kædes af forskere sammen med både historien om Isobel Gowdie, Heksen fra Laggan og til gamle rygter omkring Skotlands sidste ulvebestand. Selv er Tomatin Destillery officielt ikke interesserede i at uddybe og ser ud til at foretrække at fokusere på det mere håndgribelige. Og det gør de overraskende godt, for de præsterer at gøre indtryk. Har man prøvet én, så betyder det ikke at der er fuldt overblik over Tomatin Distillery’s præstering. De har med garanti en anden og helt forskellig whisky der kan inspirere til påny at lade sig imponere. Med deres utroligt brede udvalg af forskellige smagsoplevelser, i alle prislejer er det nemlig et navn, der – med respekt for traditionel Scotch Whisky – tør udfordre og overraske.

Klik her for at udforske vores store udvalg af Tomatin og Cù Bòcan. Eller her, for at se her hvad de siger om sig selv.

© Vault of SpiritsScotch Whisky