Vault of Spirits præsenterer:
Sådan Drikker Du Din Whisky
Der er indenfor whiskyverdenen en del meninger om, hvordan du bedst nyder din whisky. Nogen vil sige at det afhænger af whiskyen. Det rigtige svar er naturligvis: Hæld den i munden og synk, præcis som du foretrækker den. Og så behøver du principielt ikke at læse længere. Men hvorfor findes der flere typer glas? Skal den fortyndes, og hvorfor så ikke bare bruge isterninger? Hvad er rigtigt, hvad er forkert? Forneden giver vi de fem mest populære bud på, hvordan du bedst kan nyde din whisky. Forklaringen følger – helt uden snobberi.
Highball Glasset
'Den Festlige'
Hvis du bestiller en whisky og noget-som-helst-andet, så er det garanteret dette glas du får den serveret i. Det er som regel et højt rundt glas, og så er der plads til et sugerør og en pynteskive. Det fyldes gerne med isterninger og udformingen gør at nedkølingen finder sted hurtigst muligt. Et glas der bruges til at nyde whiskyens præg, (typisk i baggrunden af cola, club soda eller ginger ale) i langt højere grad, end til at nyde alle whiskyens facetter. Hvis du foretrækker din whisky blandet med brus, så er highball-glasset alle tiders.
Whisky Tumbler-glasset
'Den Go'e Gammeldags'
Publikumsfavoritten, der også går under navnet lowball. Størrelsen er god til en dram, og der er plads til både is, eller til at blande den med sin yndlingsmixer, hvis man skulle ha’ lyst. Hvis du beder om en dobbelt whisky, så er det i langt de fleste tilfælde dette glas den bliver serveret i. Den nutidige popularitet skyldes ikke mindst whiskyens fremtræden på det store lærred, hvor en mand i jakkesæt ofte ses hælde whisky i et tumbler glas over en kølende isterning eller to. Denne behandling gør dog mere for at maskere smagen af drikken, og mindre for folk der gerne vil opleve whiskyen med alle sanser stift rettet imod de gyldne dråber. Nedkølingen betyder nemlig at whiskyen sandsynligvis kommer til at smage af mindre, da den ideelt set skal nydes ved stuetemperatur. Isen betyder også at whiskyen bliver fortyndet, og dette har naturligvis en indflydelse på helhedsindtrykket.
Selvfølgelig kan man løbe ind i en whisky der føles for stærk. Men da alle whiskyer bliver nøje tilsmagt ved aftapningen på flaske, så bør der ikke tilsættes mere vand end højst et par dråber. Ihvertfald ikke hvis du vil opleve whiskyen som den var skabt. Det skal siges at en dråbe eller to somme tider kan bringe smagsnuancer frem, der normalt er mindre fremtrædende. Så med en bred kant og en størrelse der gør det let at tilsætte is og sodavand, ligger tumbler glasset godt i hånden. Hvis du udmærket ved, hvilken whisky du har at gøre med og smagen er det vigtigste, så er tumbler glasset et oplagt og klassisk valg.
Tulipan-glasset
'Den Opdagelsesrejsende'
Tulipan-glasset er dråbeformet og er – som navnet antyder – et løgformet glas med en kant der indsnævres gradvist fra midten af glasset og ender i en mindre udmunding. Det findes i et hav af forskellige størrelser, og bruges til alt fra øl til vin. Whisky tulipan-glasset kan minde om et et mini-vinglas, og bruges typisk til prøvesmagninger. Glassets udformning indfanger aromaen og gør jobbet lettere for lugtesansen – uden at stå i vejen når det er tid til at smage.
Teknikken består i først at hvirvle væsken nænsomt rundt, akkurat som man ser med cognac. Dette både “åbner” whiskyen og indfanger duften fra væskens overflade i toppen af glasset. Samtidigt kan du nemt betragte whiskyens “gardiner”, hvilket henviser til de olierede dråber på siden af glasset, der langsomt trækker sig tilbage når væsken igen samler sig i bunden. Disse findes i alle whiskyer og afhænger af både filtrerings-metode og fadmodningen. Alle whiskyer er jo forskellige. Så når ny whisky skal sanses på alle mulige måder, så er det tulipan-glasset du skal bruge.
Shot-glasset
'Den Lille Hurtige'
Et klassisk glas. Shot-glasset findes i adskillige former, men er som regel et lille glas der kan holdes med to fingre og rummer lige under 4.5 cl. I baren serveres et whiskyshot ofte i selskab med et glas øl, der bruges som chaser – en mildere drik der efterfølgende afløser styrken fra den første. I Storbritannien bruges begrebet chaser underligt nok til det modsatte – dvs. et shot-glas med spiritus der indtages efter en tår af den klassiske pint. Shot-glasset er optimalt til at indtage et nøje afstemt mål af alle vilkårlige drikke i én mundfuld, men næppe optimalt hvis du skal opleve andet end rusen. Hvis efterfølgerne er prioritet nummer et, så kan du lige så godt spare opvasken og gå direkte til…
Flasken
'Veteranen'
Den historisk tidligste form for glas som whiskyen er blevet serveret i. Den nyder godt af en stor fanskare verden over, og af en stadigt stigende popularitet. Flasker har et utal af forskellige former og farver og nogle har sågar en hank så du kan bevare et fast greb på din yndlingswhisky. Fælles for dem alle er, at den brede bund før eller siden bliver indsnævret til en længde der afsluttes med en form for afmonterlig enhed. Korkpropper er det mest gængse til brug indefor kvalitetswhisky. Proppens rolle er at tætne flasken efter at forseglingen er brudt, så den kan forblive i samme mængde i årtier, uden at fordampe. Desværre er langt de fleste flasker ikke den optimale serveringsmetode til at nyde whiskyens mange facetter.
Oplevelsen af fordampende alkohol er nemlig altid det første der møder næsen i flasken. Halsen er desuden for snæver til at tilsætte isterninger og det er besværligt at blande whiskyen med indholdet af andre flasker. Desuden kan luften – der over tiden overtager pladsen i flasken – give whiskyen et uforudsigeligt præg. Nogle gange er iltningen en god ting, men ofte forringer den whiskyens kvalitet. Det kan derfor anbefales at hælde halv-fulde flasker over på mindre flasker, hvis dette er muligt. Og hvis du absolut skal nyde din whisky fra flasken, så anbefaler vi at du gør det i moderate mængder og eventuelt søger professionel hjælp. Men hvis alle andre muligheder er udtømte og sidste kop sendt til opvask, så er flasken løsningen.
Go’ fornøjelse!