Armagnac og dens betegnelser – hvad betyder XO?

VSOP, XO og Vintages Armagnac – Hvad betyder det?

Den fantastiske Armagnac har rigtig mange lag… og rigtig mange betegnelser. Hos Vault of Spirits vil vi gerne hjælpe dig med at skabe et overblik over hvad de forskellige betegnelser, for armagnac, egentlig betyder.

Skal du købe en armagnac men ved ikke hvilken du skal vælge? VS, VSOP eller Hors d’Age – kært barn har mange navne og hvad er forskellen egentlig?

Herunder kan du læse hvilke navne en armagnac kan have og hvad det betyder for de gyldne dråber inde i flasken.

Armagnac kan have følgende betegnelser: VS, VSOP, Napoleon, XO, Hors d’Age, Vintages og så er der flaskerne med årsbetegnelser (20 års, 25 års osv.)

  • VS
  • VSOP
  • Napoleon
  • XO
  • Hors d’Age
  • Vintages
  • Årsbetegnelser

Selve betydningerne for Armagnac

Hvad betyder VS?
VS, very special –  3 stjerner. VS er minimum 1 år gammel. VS Armagnac er meget frugtig med en skarp alkohol. Kan nydes rent, men bruges ofte som mixer.

Hvad betyder VSOP?
VSOP, Very superior Old Pale (oprindeligt Very Superior Quality, Old and Pale) – Minimum 4 år på fad.
I praksis burger Armagnac husene dog ofte ældre Armagnac for at få en dybere og rig smag. Smagsmæssigt begynder der at komme lidt mere bagte frugter og fad ud i smagen. Det kan sagtens drikkes rent, gerne med en isterning – denne bruges dog stadig mest til cocktails.

Hvad betyder Napoleon?
Napoleon – min. 6 år på fad.
Napoleon Armagnac har lidt flere år på fad og det betyder typisk at der kommer lidt flere krydderier frem i smagen. Denne nydes oftest rent.

Hvad betyder XO?
XO (extra old) – minimum 10 år på fad.
Her begynder fadlageringen virkelig at sætte sit præg og skaber en mere fyldig Armagnac. XO er meget populært udenfor Frankrig, hvor franskmændene selv foretrækker en Hors d’Age Armagnac i stedet.

Hvad betyder Hors d’Age?
Hors d’Age – minimum 10 år, vil typisk være en blend af ældre armagnacs. Her får du det som franskmændene vil betegne som en klassisk Armagnac, med dens karamelliserede frugtige sødme, lidt tørrede frugter i et godt samarbejde med smage og krydderier fra fadet.

Hvad betyder 20 års, 30 års osv.?
Bottles with an age statement ( 20 yo, 25 yo, 30 yo etc.) – Den alder du kan se på flasken er altid den yngste armagnac (eaux-de-vie) der er i blendet. Det er altså IKKE nødvendigvis kun 20 års armagnac der er i flasken på en 20 års armagnac, men en blanding af forskellige aldre, hvor den yngste er 20 år.

Hvad betyder Vintage?
Vintages – Vintage armagnac er armagnac lavet på druer fra et enkelt høstår og der kan være stor forskel af kvaliteten på høsten år for år.Vær opmærksom på hvis du har en vintage armagnac fra f.eks. 1970 som er flasket i 2020, så er den ikke nødvendigvis 50 år gammel. Da destillerierne rent faktisk flytter (transfer) eaux-de-vie’en, når de vurderer at armagnac-smagen er helt korrekt, fra fadende og over på store Demi Johns (store glasflasker) eller ståltanke. Dog SKAL armagnac’en have ligget på fad i minimum 10 år før de må flytte den over på Demi Johns og derefter kalde den Vintage armagnac. En vintage aftapning er altså derfor ikke det samme som en vintage aftapning i whiskyens verden, hvor whiskyen SKAL ligge på fad indtil den flaskes.

Hvad gør jeg så nu?
Nu er du godt og grundigt uddannet i hvad de forskellige armagnac betegnelser betyder og du mangler kun det sjove nu –  prøv at få smagt dem alle og find din helt egen vej. De har alle sammen én fællesnævner og det er, at god armagnac smager bare helt fantastisk. Armagnac ligger samtidig i en meget prisvenlig klasse og det er utroligt hvad du får for pengene.

Hvor finder jeg armagnac?
Hos Vault of Spirits har vi et spændende udvalg af god armagnac, find det ved at trykke her.

Følg med på vores Facebook-side Vault of Spirits Danmark for inspiration, viden og vished når vi modtager nye armagnac aftapning – tryk her.